Maquette

De basis van de set bestaat uit een 4 meter lange en 80 cm brede oprolbare ondergrond van PVC materiaaal met daarop een geillustreerd baanvak.

Materiaal

Het materiaal om scenario’s te oefenen bestaat uit op maat gemaakte houten treinstellen, alle betrokken functionarissen op basis van lego en een wagenpark voorzien met herkenbare bestickering.┬áNaast treintjes, wagentjes en legopoppetjes heb ik ook nog een aantal extra elementen gemaakt die invloed hebben op een oefenscenario. Zo zijn er windvanen, incidentkruizen, rook en vuur fiches, rijrichting fiches en overwegen met slagbomen.

Gebiedskennis

Na de ingebruikname van deze set werd er vanuit ProRail gevraagd om een vergelijkbare set te maken gericht op een specifiek gebied. Dat heeft er toe geleid dat er inmiddels een oefenmaquette is gemaakt voor rangeerterrein Kijfhoek, Schiphol en voor de vijf emplacementen voor het Havengebied Rotterdam. De meerwaarde van deze sets is dat de ondergronden een uitstekend vertrekpunt zijn voor het trainen van gebiedskennis. Zoals de aanrijroutes, locatie van blusvoorzieningen, nooddouches en andere belangrijke locatiedetails. Met de komst van deze locatie specifieke maquettes heeft ProRail een middel in handen om eenvoudig en snel scenarios te oefenen en gebiedskennis te trainen, zowel voor de eigen Indicentenbestrijding en alle betrokken ketenpartners.

 

Onderstaande foto’s zijn geschoten door Marieke van der Heide, Mevrouw Kiek fotografie