Visuele identiteit – Btd-planner ProRail

Visuele identiteit – Btd-planner ProRail

Isometrische animatie – Provincie Noord Brabant – Grondwater en Deltaplan Hoge Zandgronden

Isometrische animatie – Provincie Noord Brabant – Grondwater en Deltaplan Hoge Zandgronden

Animatie – Wijkgezondheidscentrum – Belgie

Animatie – Wijkgezondheidscentrum – Belgie

ProRail – Werken in een keten – Uitleganimatie

ProRail – Werken in een keten – Uitleganimatie

WAT KOST EEN UITLEGANIMATIE?

Wat bepaald de kosten voor 2D animatie?

Bij elk eerste contact wordt ons gevraagd wat een animatie kost. Daar hebben we begrip voor, immers is er vaak een budget of wordt er geinformeerd wat het budget moet zijn. Wat we alvast hier willen noemen, is dat het niet gaat om een paar honderd euro, maar eerder paar duizend.

Wanneer we deze vraag krijgen maken wij de kosten inzichtelijk door te benoemen waar de kosten inzitten. We hebben dat op deze pagina samengevat voor de productie van 2D uitleganimaties.

1 animatie of meerdere?

De investering voor de productie van 1 animatie is in verhouding hoog. Ik beschrijf dat hieronder in meer detail, maar samengevat is de investering verspreid over het ontwikkelen van een beeld- en vormtaal , concept, script, illustratern en animeren.

Voor het ontwikkelen van een beeld- en vormtaal bereken ik doorgaans 2,5-4 dagen inclusief een paar feedback rondes. Deze tijd is echt nodig, immers het is uitbreiding van je huisstijl of gezicht van je campagne!

Blijft het bij 1 animatie, wat natuurlijk prima is, dan adviseer ik om de elementen uit de animatie breed in te zetten, bijv. voor de website, print, posters, etc.

Worden er meerdere animatie gemaakt, dan werken we verder in de beeld- en vormtaal en ontstaat de mogelijkheid om materiaal en animatiewerk her te gebruiken. Vervolganimaties zijn niet perse goedkoper, zoals we straks uitleggen op basis van lengte en shots per animatie.

Het uitwerken van een beeld- en vormtaal kost ongeveer € 1.250 – 2.000

Concept en script

Onze opdrachtgevers komen vaak bij ons om mee te denken over het vertellen van een verhaal, een probleem of boodschap gericht op een specifieke doelgroep.

Ik vind het erg leuk om lastige materie of moeilijke processen te ontleden en een passend concept te bedenken. Dit wordt besproken en aangepast waar nodig. Het concept wordt vertaald naar een script. Voor een animatie van 60 seconden is een script 150 woorden. Het script laten we inspreken door een ervaren voice-over die qua stem past bij de animatie en uw organisatie.

Het uitwerken van een concept en script neemt 2 tot 3 dagen in beslag. Dat kost ongeveer € 1.000 tot € 1.500.

Aantal shots en lengte

Vaak wordt gevraagd wat een animatie van, zeg, 60 seconden kost. De aanname van veel van onze opdrachtgevers is dat lengte bepalend is voor de kosten. Daar wil ik een andere draai aan geven.

Laat ik eerst zeggen dat het verhaal voorrang heeft op alles. Voor een uitleganimaties geld dat het verhaal goed is wanneer het een duidelijke boodschap overbrengt.

Het verhaal bepaald automatisch de lengte. Voor een uitleganimatie ligt dat tussen de 60 – 120 seconden. Om het verhaal in te vullen maken we een storyboard, een overzicht van shots. Uit ervaring blijkt dat een animatie van 60 seconden ongeveeer 10 – 12 shots telt. Het aantal shots geeft een idee voor de hoeveelheid werk, immers elk shot moet geillustreerd en geanimeerd worden.

Een ervaren illustrator, zoals Jochem Coenen of Leon Leeflang, hebben 2 tot 3 dagen nodig om 10 -12  shots te illustreren. Dat kost ongeveer € 1.000 – € 1.500.

Het animeren van 10-12 shots neemt 2.5 tot 4 dagen in beslag, inclusief correcties. Dat komt neer op ongeveer € 1.250 – € 2.000.

Karakters

Een animatie kan, afhankelijk van de boodschap, sterk gebaat zijn met figuurtjes oftewel karakters. Het geeft een menselijke invulling aan een boodschap en biedt ook ruimte voor humor.

Karakters moeten echter vormgegeven worden en aansluiten bij de uitstraling van uw organisatie. We bespreken die uitvoerig en komen met een aantal voorstellen. Dit leggen we voor, bespreken we wederom en werken we vervolgens verder uit.

Naast vormgeving moeten we deze figuurtjes ook tot leven wekken. Dat is geweldig leuk om te doen, maar ook dat kost tijd en dus geld. Karakter animatie vormen dus een kostenpost in het totale plaatje.

Het vormgeefproces behoeft minimaal 2 dagen en het animeren van karakters in een animatie van 60 seconden ook, 2 dagen. Dat komt neer op een kostenpost van ongeveer € 1.000 tot € 2.000.

Muziek en geluid

Een animatie wordt afgemaakt door een passend muziekje en geluidseffecten. Bij Tupilak Studio doen we een beroep op ervaren geluidsmensen, zoals Bas Gebbing. Hij zorgt voor de muziek, geluidseffecten en een voice-over die zuiver klinkt.

Dit is meestal in 1,5 dag gedaan en kost € 750.

Bent u er nog?

Een animatie laten maken kost dus geld, best veel ook. Het is handwerk althans bij ons. Zijn we duur? Voor het maatwerk dat wij leveren absoluut niet. Bovendien lossen we een probleem op en zijn we in staat een groep mensen, uw kijkers, te overtuigen of bewegen. Dat levert doorgaans veel meer op dan de kosten voor een animatie.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Laat je gegevens achter via het formulier hiernaast. Dank je wel!

 

Hoe heet je?

Wat is je email?

Wat mogen we naar bellen?

Tupilak Studio

Ik ben Laurens Verwijs, oprichter van animatie bureau Tupilak Studio gevestigd in Utrecht. Tupilak Studio is mijn eigen bedrijf waar ik animaties maak voor het MKB, multinationals of in opdracht van communicatie- en reclamebureaus. In veel van deze projecten werk is samen met een team van collega animatoren en motion designers, illustratoren, vormgevers, copywriters en sounddesigners. Allemaal woonachtig en werkzaam in Utrecht.

Per project stel ik het beste team samen. Onze kracht ligt primair bij het produceren van 2D animaties, waaronder uitleg animatie (explanimations), product animaties en bewegende infographics.

Heeft u een vraag of bent u benieuwd wat animaties kosten en hoe wij te werk gaan? Hieronder vind u de wegwijzer naar de juiste pagina op onze website!

Laurens Verwijs

Laurens Verwijs

Oprichter - Animator

Met welke mensen werk ik veel samen? Ik stel ze graag aan u voor.

Een animatie produceren is een creatief proces. Hoe doen we dat?

Wat kost dat nou, een animatie laten maken? Bedragen verschillen, het hoe en waarom.

“Wij staan voor originaliteit!”

Voor elke klant een eigen beeldtaal en animatiestijl die past bij het product en bedrijf.

Neem contact met ons op

Leuke projecten gezien, benieuwd naar meer en wat ik voor jou kunnen doen? Je bent altijd welkom op het atelier voor een kop koffie of laat je gegevens achter voor een afspraak. Ik ben bereikbaar op 0634028897 of tupilakstudio@gmail.com

Neem contact op