Maquette

De basis van de set bestaat uit een 4 meter lange en 80 cm brede maquette met daarop een door mij geillustreerd baanvak. De maquette is afgedrukt op PVC materiaal, waardoor het met whiteboard markers te beschrijven is, maar alsnog makkelijk oprolbaar blijft. Via deze link kan je zien hoe het materiaal is aangeleverd en wat ik ervan gemaakt heb.

Materiaal

Om scenario’s te oefenen is er ook materiaal nodig, zoals treinen, de betrokken rollen, wagenpark en andere elementen. Bij de ontwikkeling van deze set was duidelijk afgesproken dat het een pilotset zou zijn. Dat heeft me laten zoeken naar een aantal simpele manieren om deze set te maken. Dat is deels gelukt, wat omdat ik zoveel plezier had in het maken van deze set heb ik er teveel tijd ingestoken. Bijv. door alle treintjes met de hand te zagen, bij te schuren, nog meer te schuren, de verven, te bestikkeren en te voorzien van magneetjes. Dit geld ook voor het wagenpark waarvoor ik in illustrator de zogenaamde decals heb ontworpen die ik vervolgens op waterbasis op de wagentjes heb geplakt. Ook heb ik dat gedaan voor alle rollen waarvoor legopoppetjes de basis vormen, maar elke rol zijn of haar herkenbare pak of outfit heeft. Een hoop werk, maar het heeft er wel toe geleid dat er inmiddels veel aanvragen binnenkomen voor nieuwe sets, waaronder 1 voor Schiphol en rangeergebied Kijfhoek.

Extra elementen

Naast treintjes, wagentjes en legopoppetjes heb ik ook nog een aantal extra elementen gemaakt die invloed hebben op een oefenscenario. Zo zijn er windvanen, incidentkruizen, rook en vuur fiches, rijrichting fiches en overwegen met slagbomen.

Onderstaande foto’s zijn geschoten door Marieke van der heide, Mevrouw Kiek fotografie

IMG_7129IMG_7151Top SmallSide Small